3. Wat is de “Crashlijst Terschelling-Tiger”?

Er was tot nu toe geen overzicht van de vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort rond Terschelling. Ik heb zo’n lijst gemaakt, waarbij ik gebruik heb gemaakt van de research van anderen. De belangrijkste bron was het Verliesregister van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Tientallen onderzoekers hebben in de loop van vele jaren hun bijdrage geleverd aan dit register.


http://verliesregister.studiegroepluchtoorlog.nl/zoek.php

Naast het Verliesregister heb ik andere bronnen gebruikt, vooral via het internet, maar ook een aantal boeken. De lijst die ik heb samengesteld heb ik Crashlijst Terschelling-Tiger genoemd. Deze lijst bevat nu 154 toestellen. Dat lijkt te kloppen met het aantal van 150 toestellen dat R.V. Jones noemt (zie andere artikel), maar op de Crashlijst Terschelling-Tiger staan ook toestellen die buiten het aantal van Jones vallen. De Britten vlogen immers ‘s nachts hun bombardement vluchten naar Duitsland, radarstation Tiger was dan ook vooral ‘s nachts actief. De Crashlijst Terschelling-Tiger bevat ook:
– Crashes tijdens aanvallen op Duitse schepen.
– Amerikaanse toestellen. De Amerikanen vlogen hun bomaanvallen overdag.
– Crashes van Duitse toestellen.

Als ik de toestellen van deze categorieën aftrek van de 154 in de Crashlijst dan blijven er 102 toestellen over die mogelijk zijn neergehaald onder commando van de Duitse luchtleiding in Tiger.

Nog een noot: de Crashlijst bevat ook crashes rond Vlieland en (in mindere mate) Ameland. Het gebied rond deze eilanden was ook binnen het bereik van de radars van Tiger.

Reacties (0)

Plaats een reactie

Your email address will not be published.